Γνωριμία με το αυγό
ΑΥΓΑ –Το Μυστικό Της Ζωής
Tα ευλογημένα γεννήματα των πτηνών και από τις πρώτες τροφές του ανθρώπου. Τα αυγά συμβόλιζαν τη μάνα γη, τη γέννηση του σύμπαντος, την αναγέννηση και την Ανάσταση στις μυθολογίες και στις θρησκείες των λαών της υφηλίου. Από χήνα, φραγκόκοτα, πάπια, ορτύκια, στρουθοκάμηλο (ένα αυγό της, δίνει ομελέτα για 10 άτομα) και όρνιθα(που ήρθε από τη Βιρμανία μέσω Ινδίας μετά τα χρόνια του Περικλή), τα αυγά -όπως και η χελώνα- είναι από τα πρώτα υλικά της μαγειρικής δημιουργίας: και τα δύο έχουν… σκεύος μαγειρέματος (τσόφλι -ή και καβούκι-).

Ένας -φυλακισμένος- θησαυρός
Το αυγό είναι σχεδόν μαγικό! Συμμετέχει σε άπειρα εδέσματα και σκευάσματα, αλλά είναι και γαλακτοματοποιητικό, συνδετικό, φουσκωτικό. Στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα χρησιμοποιείται σε φαγητά, σάλτσες και γλυκά. Είναι μια πλήρης τροφή, η οποία πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο για να μην επιβαρύνει τον οργανισμό. Είναι σημαντικό να αγοράζουμε φρέσκα αυγά από κότες που τρέφονται με ισορροπημένα σιτηρέσια . Η φρεσκάδα και το σωστό μαγείρεμα του είναι σημαντικοί παράγοντες, ιδιαίτερα στην περίπτωση της παιδικής διατροφής.
Τα αυγά με αριθμούς |
|
2 αυγά (100 γραμ. περίπου) | |
Θερμίδες | 165 |
Πρωτείνες | 13 γραμμ. |
Υδατάνθρακες | 0,9 γραμμ. |
Λιπαρά | 11,5 γραμμ. |
Χοληστερίνη | 460 mgr |
Φολικό οξύ | 32 mgr |
Ασβέστιο | 54 mgr |
Φώσφορος | 205 mgr |
Σίδηρος | 2,3 mgr |
Νάτριο | 11 mgr |
Κάλιο | 129 mgr |
ΑΥΓΑ- Η Εύθραυστη Δύναμη
|
|