Γνωριμία με το αυγό

ΑΥΓΑΤο Μυστικό Της Ζωής

Tα ευλογημένα γεννήματα των πτηνών και από τις πρώτες τροφές του ανθρώπου. Τα αυγά συμβόλιζαν τη μάνα γη, τη γέννηση του σύμπαντος, την αναγέννηση και την Ανάσταση στις μυθολογίες και στις θρησκείες των λαών της υφηλίου. Από χήνα, φραγκόκοτα, πάπια, ορτύκια, στρουθοκάμηλο (ένα αυγό της, δίνει ομελέτα για 10 άτομα) και όρνιθα(που ήρθε από τη Βιρμανία μέσω Ινδίας μετά τα χρόνια του Περικλή), τα αυγά -όπως και η χελώνα- είναι από τα πρώτα υλικά της μαγειρικής δημιουργίας: και τα δύο έχουν… σκεύος μαγειρέματος (τσόφλι -ή και καβούκι-).

Ένας -φυλακισμένος- θησαυρός

Το αυγό είναι σχεδόν μαγικό! Συμμετέχει σε άπειρα εδέσματα και σκευάσματα, αλλά είναι και γαλακτοματοποιητικό, συνδετικό, φουσκωτικό. Στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα χρησιμοποιείται σε φαγητά, σάλτσες και γλυκά. Είναι μια πλήρης τροφή, η οποία πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο για να μην επιβαρύνει τον οργανισμό. Είναι σημαντικό να αγοράζουμε φρέσκα αυγά από κότες που τρέφονται με ισορροπημένα σιτηρέσια . Η φρεσκάδα και το σωστό μαγείρεμα του είναι σημαντικοί παράγοντες, ιδιαίτερα στην περίπτωση της παιδικής διατροφής.

Τα αυγά με αριθμούς

2 αυγά (100 γραμ. περίπου)
Θερμίδες 165
Πρωτείνες 13 γραμμ.
Υδατάνθρακες 0,9 γραμμ.
Λιπαρά 11,5 γραμμ.
Χοληστερίνη 460 mgr
Φολικό οξύ 32 mgr
Ασβέστιο 54 mgr
Φώσφορος 205 mgr
Σίδηρος 2,3 mgr
Νάτριο 11 mgr
Κάλιο 129 mgr

ΑΥΓΑ- Η Εύθραυστη Δύναμη

Απλό, πολύτιμο, εύθραυστο,μία από τις πιό παλιές και πιό θρεπτικές τροφές, διεκδικεί κυρίαρχη θέση στό διαιτολόγιο όλων των λαών, όλων των εποχών και όλων των ηλικιών. Μαγειρεύεται γρήγορα και εύκολα, είναι φθηνό και δίνει γευστικό αποτέλεσμα εντυπωσιακά νόστιμο και υγιεινό!!!

  • αυγό , μιά πολύτιμη τροφή!!

  • αυγό , γιά υγιεινή διατροφή!!

  • τά συστατικά του είναι απαραίτητα στόν οργανισμό μας, ειδικότερα δε των παιδιών!!