Διατροφική αξία

Αποτελείται από ένα μόνο τεράστιο κύτταρο που όμως περιέχει όλα τα απαραίτητα για την γένεση μιας νέας ζωής. Είναι τροφή θαυματουργή, πλήρης, πολύτιμη για τον άνθρωπο, από τα πρώτα στάδια της ζωής του. Μέσα από το εύθραυστο κέλυφος διακρίνουμε δύο διαφορετικές ουσίες, το λεύκωμα (ασπράδι) και τον κρόκο.

Οι πρωτεΐνες του κρόκου είναι υψηλής βιολογικής αξίας, αφομοιώσιμες και χωρίς μεταβολικά απόβλητα ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται μαζί με το ασπράδι. Οι βιταμίνες που υπάρχουν στο αυγό είναι η Α, η Β1 και Β2, η βιταμίνη PP και η βιοτίνη. Το αυγό περιέχει επίσης πολλά μεταλλικά άλατα (ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, κοβάλτιο και χαλκό)

Όσο πιο φρέσκο είναι το αυγό, τόσο πιο εύπεπτο είναι!

Το αυγό αποτελεί αναντικατάστατη φυσική τροφή, που περιέχει απαραίτητα συστατικά, για πλήρη και ισόρροπη δίαιτα μικρών και μεγάλων.

Οι πρωτεΐνες του είναι οι ανώτερες όλων συνιστούν το μισό των συστατικών του και συμβάλουν κατά 11 % στην αναγκαία ημερήσια κατανάλωση πρωτεϊνών του ανθρώπου, τρώγοντας ένα αυγό. Είναι πλήρης και περιέχει και τα εννιά απαραίτητα αμινοξέα για το σώμα.

Το αυγό θεωρείται «το προϊόν» της φύσεως με την μοναδική βιολογική αξία γιατί εμπεριέχει ζωή που την διοχετεύουμε μέσα μας και σε τούτο ξεχωρίζει από τις άλλες τροφές.

Τρώγονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και έτσι μας παρέχουν την δυνατότητα να τα συνδυάσουμε με άλλες ωφέλιμες τροφές, όπως λαχανικά, γαλακτοκομικά κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύγχρονη γαστρονομία έχει καταγράψει περίπου 539.000 συνταγές που περιέχουν στην σύνθεσή τους αυγά.

Τα αυγά είναι μια από τις καλύτερες πηγές χολίνης. Βρέθηκε ότι ο κρόκος ενός μεγάλου αυγού περιέχει το 30% των προτεινόμενων ημερήσιων δοσολογιών των απαραίτητων συστατικών, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και μειώνουν τις λοιμώξεις.

Σύμφωνα με μελέτες, εξαιτίας τις μεγάλης περιεκτικότητας πρωτεΐνης, αποτελούν μια πολύ ικανοποιητική τροφή, χρήσιμη σε άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Τα αυγά προστατεύουν την όραση. Ο κρόκος των αυγών περιέχει μια υψηλής απορροφήσιμης μορφής καροτενοειδών που προστατεύουν την όραση, όπως η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη, που σχετίζονται με την ηλικία. Μελέτες απέδειξαν ότι τα αυγά αυξάνουν τα επίπεδα αυτών των συστατικών στο αίμα χωρίς να αυξηθούν τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.