Ποιότητα και μεγέθη αυγών
Τα αυγά έχουν διάφορες ποιότητες και μεγέθη.
-
Οι ποιότητες όπως ορίζονται στην Ε.Ε. , είναι οι εξής :
Κατηγορία ΑΑ΄ ή ΄΄Αυγά Φρέσκα΄΄ | Κατηγορία Α΄ ή ΄΄Δευτέρας ποιότητας΄΄ | |
Κέλυφος (τσόφλι ) και μεμβράνη |
|
|
Αεροθάλαμος |
|
|
Ασπράδι |
|
|
Κρόκος |
|
|
Σπέρμα |
|
|
Οσμή |
|
|
Κατηγορία Β΄: | Τα αυγά αυτά είναι χαμηλής ποιότητας και δεν πωλούνται, αλλά χρησιμοποιούνται στη Βιομηχανία τροφίμων |
Το αυγό διατηρεί πλήρη τα πλούσια συστατικά του και τη φρεσκάδα του για 28 ημέρες από την ημέρα παραγωγής του. Οι κανόνες τυποποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλουν την αναγραφή σε κάθε συσκευασία αυγών τα εξής στοιχεία:
-Κατηγορία Α΄ ή /και φρέσκα αυγά -Αριθμός αυγών στη συσκευασία -Βάρος αυγών -Ημερομηνία ανάλωσης -Αριθμός ωοσκοπικού κέντρου που ελέγχθηκαν τα αυγά -Ονομασία του Κέντρου συσκευασίας /Διεύθυνση/Τηλέφωνο -Τη συμβουλή για την διατήρηση στο ψυγείο μετά την αγορά.
-
Η ταξινόμηση των αυγών ανάλογα με το βάρος είναι η εξής :