Αυγά στην κουζίνα
Έδεσμα μοναδικό για όλη την οικογένεια, αγαπημένο σνακ, γρήγορο γευστικό γεύμα αφού συνδυάζεται εύκολα με πάμπολλα υλικά, ξεκινώντας από μία απλή ομελέτα, τηγανητά αυγά, σαλάτες με λαχανικά, ποσέ, κρέας, μέχρι ότι άλλο θέλει η… φαντασία του καθενός μας!!
Αξιοσημείωτη είναι η χρήση του στην ζαχαροπλαστική: Μαρέγκες, τούρτες, παγωτά, κέικ και μπισκότα είναι αδύνατο να κατασκευαστούν δίχως τη πολύτιμη συμβολή του αυγού.
Τα αυγά είναι βασικό υλικό για τη μαγειρική. Είναι το κύριο συστατικό πολλών πιάτων, αλλά είναι επίσης πολύτιμα για διάφορες μεθόδους μαγειρικής:
♦ Ενσωμάτωση αέρα σε σάλτσες, σούπες, χυλούς και ζύμες με την προσθήκη ασπραδιού.
♦ Πήκτωμα με την προσθήκη κρόκο, σε σάλτσες και σούπες και σφίξιμο σε ζύμες.
♦ Γαλακτοματοποίηση, για την δημιουργία γαλακτώματος χρειάζεται λεκιθίνη την οποία περιέχει ο κρόκος.
♦ Διαύγαση, για να κάνετε την σούπα διαυγή χτυπάτε ασπράδια και τα ρίχνετε στην βραστή σούπα. Τα σωματίδια που αιωρούνται και προκαλούν το θόλωμα, κολλούν στο ασπράδι το οποίο μετά αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα.
Το αυγό είναι συστατικό με πάρα πολλές χρήσεις. Προσφέρει άπειρες δυνατότητες, είτε θέλετε ένα ντελικάτο ορεκτικό, είτε ένα χορταστικό πρώτο πιάτο, είτε ένα ελαφρύ επιδόρπιο.