Κουραμπιέδες με σοκολάτα και φουντούκια

Υλικά για 40-50 κομμάτια

1 κιλό αλεύρι μαλακό
3 κ.γ. κακάο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
600 γρ. βούτυρο καλής ποιότητας (κατά προτίμηση πρόβειο)
4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
2 κρόκοι αυγών
1 κουτάκι βανίλια σε σκόνη
4-5 κ.σ. κονιάκ
250 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα,για λίγα λεπτά στο γκριλ, μέχρι να ροδίσουν απαλά χοντροσπασμένα
άφθονη ζάχαρη άχνη για επικάλυψη

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ. Βάζετε στο κάδο του μίξερ το βούτυρο και την άχνη και τα χτυπάτε πολύ καλά, με το εξάρτημα “φτερό”, για 15-20 λ περίπου μέχρι να έχετε ένα λείο, αφράτο μείγμα. Προσθέτετε τους κρόκους, τη βανίλια και το λικέρ και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ, αλλάζετε το εξάρτημα και βάζετε το “γάντζο”. Ξανά βάζετε το μίξερ σε λειτουργία και προσθέτετε στο κάδο σταδιακά το μείγμα αλευριού, χτυπώντας ασταμάτητα, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη. Προσθέτετε και τα φουντούκια και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν ισομερώς. Σκεπάζετε το κάδο και αφήνετε το μείγμα να “ξεκουραστεί” για 10 λ.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και στρώνετε με χαρτί ψησίματος τα 2 μεγάλα, ρηχά ταψιά του φούρνου. Πλάθετε τους κουραμπιέδες, σε μέγεθος και σχήμα επιλογής σας και τους αραδιάζετε στα ταψιά. Τους ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λ μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα και “σκάσουν”.
Τους αφαιρείτε από το φούρνο, τους αφήνετε στην άκρη να κρυώνουν και μόλις χλιαρίνουν τους βουτάτε σε μπολ που έχετε γεμίσει με ζάχαρη άχνη. Τους καλύπτετε καλά με ζάχαρη, τους μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος και προαιρετικά, με σουρωτηράκι τους πασπαλίζετε με επιπλέον ζάχαρη άχνη.

Kαλή επιτυχία!

 

Πηγή:dinanikolaou.gr