Πάπια γιορτινή με μπέικον και μανιτάρια

Χρόνος Προετοιμασίας: 45′

Χρόνος Μαγειρέματος: 75′

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 πάπια 1,5 κιλό περίπου (με τα εντόσθια της, αν υπάρχουν)
  • 100 γρ. μπέικον (σε κυβάκια)
  • 100 γρ. φρέσκα μανιτάρια ή αποξηραμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μικρή μπαγκέτα (σε κυβάκια)
  • 1 αυγό
  • 50 ml κρέμα γάλακτος
  • 5-6 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • Λίγος φρέσκος μαϊντανός
  • 4 καρότα (σε λωρίδες)
  • 2 πράσα (σε λωρίδες)
  • 4 κλαράκια σέλερι
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C . Σοτάρουμε σε βαθύ τηγάνι, τα κρεμμυδάκια με τις 2 κουταλιές από το βούτυρο και προσθέτουμε το μπέικον. Αν υπάρχουν, σοτάρουμε και τα εντόσθια ψιλοκομμένα.
  2. Τώρα προσθέτουμε τα μισά μανιτάρια (αν χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα, θα πρέπει να τα έχουμε μουλιάσει για 1/2 σε χλιαρό γλυκό κρασί και να τα έχουμε στραγγίσει καλά). Τα αφήνουμε να σοταριστούν για μερικά λεπτά μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κύβους του ψωμιού και τον μαϊντανό. 
  3. Χτυπάμε σε μικρό μπολ το αυγό και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Ρίχνουμε κι αυτό το μείγμα στο τηγάνι, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε.
  4. Γεμίζουμε την κοιλίτσα της πάπιας με το μείγμα της γέμισης και την ράβουμε. Την αλείφουμε εξωτερικά με 2 κουταλιές βούτυρο και την αλατοπιπερώνουμε καλά. Την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και δεκαπέντε λεπτά περίπου, φροντίζοντας να την περιχύνουμε συχνά με το ζωμό της.
  5. Στο μεταξύ ζεματάμε τα καρότα, τα πράσα και το σέλερι για 5 λεπτά σε βραστό κι αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε και τα σοτάρουμε μαζί με τα υπόλοιπα μανιτάρια στο υπόλοιπο βούτυρο.
    Σερβίρουμε την πάπια σε πιατέλα μαζί με τα λαχανικά της ή την κόβουμε σε μερίδες.

Καλή επιτυχία!

Πηγή: flora.com.gr