Βασιλόπιτα Γεμιστή με Σοκολάτα & Καραμελωμένα Φουντούκια

Χρόνος Προετοιμασίας: 30′

Χρόνος Μαγειρέματος: 60′

Υλικά (για 10 άτομα)

  • 250 γρ.  βούτυρο
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 4-5 αυγά
  • 2/3 φλιτζ. γάλα
  • 1 βανίλια
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • Λίγο βούτυρο και αλεύρι (για τη φόρμα)

Για τη γέμιση:

  • 80 – 100 γρ. κακάο (κοσκινισμένο)
  • 150 γρ. κουβερτούρα (τριμμένη)
  • 100 γρ. αμύγδαλα (σε σκόνη)

Για τα φουντούκια:

  • 100-120 γρ. φουντούκια (ξεφλουδισμένα & ανάλατα)
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 80 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο το ταψί και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C.
  2. Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στη γρήγορη ταχύτητα, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να «αφρατέψει» το μείγμα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, τη βανίλια και το γάλα και ανακατεύουμε, μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Κατεβάζουμε το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα και αρχίζουμε να ρίχνουμε στο μπολ το αλεύρι. Ανακατεύουμε, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στα υπόλοιπα υλικά.
  3. Χωρίζουμε το μείγμα σε τρία ίσα μέρη. Στο ένα από αυτά ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.
    Αδειάζουμε το 1/3 του μίγματος στη φόρμα, ρίχνουμε το φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, από πάνω απλώνουμε το μείγμα της γέμισης και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο 1/3 του μίγματος.
  4. Βάζουμε το κέικ στο φούρνο και το ψήνουμε  για 1 ώρα περίπου. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο περιμένουμε 5-10 λεπτά να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε σε σχάρα. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά, πριν το μεταφέρουμε σε πιατέλα. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα φουντούκια λιώνοντας το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι και ρίχνοντας τα φουντούκια με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσουν τα φουντούκια. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και απλώνουμε τα φουντούκια πάνω από το κέικ μας.
  5. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και να σταθεροποιηθεί η καραμέλα. (Το ταψί είναι διαμέτρου 26-28 εκ.)
Καλή επιτυχία!
Πηγή: flora.com.gr