Γαλοπούλα με γέμιση από χοιρινό, κάστανα και δαμάσκηνα

Υλικά

  • 1 ολόκληρο στήθος γαλοπούλας , χωρίς κόκαλα και κομμένο στη μέση
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/4 φλιτζανιού επιπλέον ελαιόλαδο
  • 80 γρ. πανσέτα, κομμένοη σε κύβους
  • 80 γρ. Χοιρινό ώμο
  • 12 κάστανα, ψητά, χωρίς τη φλούδα τους, και κομμένα στη μέση
  • 10 δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι και κομμένα στα τέσσερα
  • 2 φλιτζάνια φρυγανιά
  • 1 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα, τριμμένη
  • 2 αυγά
  • 1 κ.σ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. φρέσκο δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
  • 3 φλιτζάνια λευκό κρασί

Εκτέλεση

  1. Αλατοπιπερώνουμε το στήθος γαλοπούλας και το αφήνουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε 3 κ.σ.ελαιόλαδο σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη πανσέτα και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει, περίπου 7 έως 9 λεπτά. Προσθέτουμε το χοιρινό ώμο και μαγειρεύουμε για 25 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 
  3. Αδειάζουμε το τηγάνι, κρατώντας 4 κ.σ.από το ελαιόλαδο που μαγειρεύτηκαν τα κρέατα και προσθέτουμε τα κάστανα και τα δαμάσκηνα. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 8 λεπτά. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν για περίπου 20 λεπτά.
  4. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε μαζί τη φρυγανιά, τη παρμεζάνα, τα αυγά, 2 κ.σ.πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε μία καθαρή επιφάνεια με το δέρμα προς τα κάτω και ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση. Στη συνέχεια τυλίγουμε σε ρολό το κρέας και το δένουμε σε διάφορα σημεία με σπάγκο.
  5. Τοποθετούμε το κρέας σε ένα ταψί, περιχύνουμε 2 ποτήρια κρασί και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε το κρέας για περίπου 1 ώρα. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά πριν το κόψουμε.
  6. Προσθέτουμε το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι κρασί στο ταψί και ξύνουμε απαλά με μία ξύλινη κουτάλα. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, στη συνέχεια, προσθέτουμε το υπόλοιπο 1/4 φλιτζάνι λάδι. Ανακατεύουμε ελαφρά τη σάλτσα για να πήξει και αλατοπιπερώνουμε. Κόβουμε το ψητό σε φέτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Καλή επιτυχία!
Πηγή: toarkoudi.gr