Τραγανά µπουρέκια µε κιµά

Ωραία ιδέα για τραπέζια και μπουφέ!

Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά

Υλικά για 20 άτομα

 

Υλικά:

1) 1 πακέτο (450 γραμμ.) φύλλο κρούστας 

2) 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

3) 500 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος

4) 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

5) 1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη

6) 250 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη

( ή άλλο είδος τυριού της αρεσκείας σας)

7) 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα

8) 2 κ.σ. γεμάτες σιμιγδάλι ψιλό

9) 3 αυγά

10) αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

11)  ελαιόλαδο για το φύλλο

 

Εκτέλεση:

1) Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μαραίνουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.

2) Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε καλά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Έπειτα προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε. Σιγομαγειρεύουμε τον κιμά για 15΄ σε χαμηλή φωτιά γιατί τα υγρά του είναι λίγα και τον αφήνουμε να στεγνώσει τελείως.

3) Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα και ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας καλά έως ότου πυκνώσει το μείγμα και γίνει κρέμα. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει κι έπειτα προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, να τα απορροφήσει η κρέμα. Τέλος προσθέτουμε τη γραβιέρα και τον μαγειρεμένο κιμά.

4) Ανοίγουμε το φύλλο από την συσκευασία και το απλώνουμε στον πάγκο. Με ένα πινέλο λαδώνουμε ένα φύλλο και το διπλώνουμε κατά μήκος και μετά το κόβουμε στη μέση. Κάθε φύλλο μας δίνει δύο μπουρέκια. Απλώνουμε λίγη γέμιση, διπλώνουμε τις άκρες (φλογέρα) και ρολάρουμε. Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση.

5)  Τοποθετούμε τα μπουρέκια σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος. Τα λαδώνουμε με πινέλο και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.