Χοιρινό αυγολέμονο με σέλερι και σελινόριζα!

Το παραδοσιακό κρέας των ελληνικών εορτών, λαχταριστό και ευέλικτο έχει την τιμητική του και μαγειρεύεται με τόσους τρόπους που κάνουν κάθε αντίσταση να υποχωρεί!!

Χρόνος προετοιμασίας:15 λεπτά

Μαγείρεμα:2 ώρες και 15 λεπτά

Υλικά για 6 άτομα:

  • 1.250 γραμμ. χοιρινό από χεράκι σε μεγάλα κομμάτια (χωρίς κόκκαλο)
  • 1 πακέτο σέλερι
  • 1 σελινόριζα μεγάλη
  • 3 τεμάχια φινόκιο
  • 3-4 φύλλα λευκό λάχανο χοντροκομμένα
  • 1 ½  φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • ½  φλιτζάνι γλυκό κρασί
  • 1 αυγό
  • ¼ φλιτζανιού χυμό λεμόνι
  • 1 κουταλάκι γλυκού μαραθόσπορο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

1) Καθαρίζουμε το εξωτερικό τμήμα του σέλερι με αποφλοιωτή και το κόβουμε σε κομμάτια 6-8 εκατοστών.

2) Καθαρίζουμε το εξωτερικό του φινόκιου, το κόβουμε στη μέση και αφού καθαρίσουμε και τη σελινόριζα, τα κόβουμε σε μεγάλους κύβους.

3) Βράζουμε τη σελινόριζα σε αρκετά αλατισμένο νερό για 4 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το σέλερι, το λάχανο και το φινόκιο και βράζουμε για άλλα 4 λεπτά. Τα μεταφέρουμε σε σκεπασμένη πιατέλα. Κρατάμε το νερό.

4) Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε τον μαραθόσπορο, το κρέας, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη.

5) Σβήνουμε με το κρασί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το σκεύος. Μαγειρεύουμε για 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. ( Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο από το νερό των βρασμένων λαχανικών). Προσθέτουμε τα λαχανικά, 2 φλιτζάνια από το νερό τους και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.

6) Χτυπάμε σε μπολ το αυγό με το λεμόνι και προσθέτουμε σιγά-σιγά λίγο ζωμό από την κατσαρόλα μέχρι να δέσει λίγο το μείγμα.

7) Αποσύρουμε και ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς.

8) Αφήνουμε το φαγητό 5 λεπτά και σερβίρουμε.