Πασχαλινά κουλουράκια

Χρόνος παρασκευής:  45 λεπτά

Χρόνος προετοιμασίας:  90 λεπτά

Υλικά για 15 άτομα

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κιλό ζάχαρη
  • 450 γρ. βούτυρο
  • 4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ.  μαγειρική σόδα
  • 120 γρ. γιαούρτι αγελαδινό πλήρες
  • 2 πρέζες βανίλια
  • 2 ασπράδια αυγών
  • 6 κρόκους αυγών
  • 1 αυγό για να αλείψετε τα κουλουράκια

 

Εκτέλεση

  1. Χτυπάτε τα 2 ασπράδια μέχρι να γίνουν σφικτή μαρέγκα.
  2. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε το βούτυρο, τους 6 κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές και αφράτο μείγμα.
  3. Χαμηλώνετε την ταχύτητα και ρίχνετε μέσα και τη μαρέγκα.
  4. Προσθέτετε τις βανίλιες, το γιαούρτι, το αλεύρι κοσκινισμένο σιγά-σιγά και τέλος ρίχνετε πασπαλιστά το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
  5. Ζυμώνετε το μείγμα καλά μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ ή του μπολ.
  6. Βγάζετε το μείγμα και το κάνετε μια μεγάλη μπάλα, το τυλίγετε με μια μεμβράνη και το αφήνετε να ξεκουραστεί για ½ ώρα.
  7. Πλάθετε μακρόστενα ή στρογγυλά κουλουράκια και τα βάζετε σε ταψί του οποίου το πάτο έχετε καλύψει με λαδόκολλες.
  8. Χτυπάτε το αυγό σαν για ομελέτα, προσθέτετε λίγο νεράκι και με ένα πινελάκι αλείφετε τα κουλουράκια σας. (Αν χρειαστεί χρησιμοποιήστε και δεύτερο αυγό.)

Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για περίπου 30΄-45΄ και μέχρι να πάρουν ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.

Tip: Εάν θέλετε πριν τα βάλετε στο φούρνο τα πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη.