Βάψιμο Πασχαλινών αυγών

Υλικά

  • 1 φακελάκι βαφή αυγών
  • Αυγά (όσα γράφει η βαφή)
  • 6 ποτήρια χλιαρό νερό
  • 6 κουτ. σούπας ξύδι

Εκτέλεση

  • Τα βγάζετε από το βράδυ έξω (αν τα έχετε στο ψυγείο). Για να μη σπάνε εύκολα, μπορείτε να τα βάλετε σε νερό με αλάτι.
  • Tα βράζετε σε σιγανή φωτιά για να μη σπάσουν (περίπου 15 λεπτά). Καλό είναι να τα βράσετε την πρώτη μέρα και να τα βάψετε την επόμενη.
  • Σε μια λεκάνη βάζετε το χλιαρό νερό, το ξύδι, τη βαφή και τα ανακατεύετε πολύ καλά.
  • Τοποθετείτε τα γερά βρασμένα αβγά σε μία στρώση στην λεκάνη και τα αφήνετε 5 λεπτά στη βαφή.
  • Τα βγάζετε και τα αφήνετε να στεγνώσουν καλά.
  • Στην ίδια δόση, βάζετε και τα υπόλοιπα αυγά.
  • Αλείφετε τα αυγά με λίγο λάδι ώστε να έχουν λαμπερό χρώμα.  Εάν έχετε ειδικό γυαλιστικό, το βάζετε σε ένα βαμβάκι και αλείφετε με αυτό τα αυγά.
Tips:  
  • Δεν βάζουμε πολλά αυγά μαζί μέσα στην κατσαρόλα γιατί θα χτυπηθούν και θα σπάσουν. Για να αποφύγεις το στρίμωγμα μεταξύ τους μέσα στην κατσαρόλα τοποθέτησε μια μικρή στρώση κάθε φορά ενώ μπορείς να βάλεις στον πάτο κι ένα μικρό πανάκι, που θα απορροφά τους κραδασμούς κατά τον βρασμό.
  • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και κατά το βρασμό.  Αν δεν χαμηλώσεις τη φωτιά θα έχεις αρκετές απώλειες γι΄αυτό φρόντισε τουλάχιστον να μειώσεις τη θερμοκρασία.  Το καλύτερο κόλπο όμως είναι μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει, να σβήσεις εντελώς τη φωτιά και ν” αφήσεις την κατσαρόλα σκεπασμένη πάνω στο μάτι για 15 με 20 λεπτά. Έτσι θ” αποκτήσεις σφιχτά τέλεια βρασμένα αυγά, αλλά χωρίς να σου πρασινίσει ο κρόκος.