Παραδοσιακά κουλουράκια σμυρνέικα

Χρόνος προετοιμασίας: 20′

Χρόνος μαγειρέματος: 25′

Υλικά

  • 350 γρ. βούτυρο
  • 330 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. μέλι
  • 1 κάψουλα βανίλια
  • 1 πορτοκάλι ξύσμα
  • 1 λεμόνι ξύσμα
  • 1 γρ. μοσχοκάρυδο
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 120 γρ. γάλα
  • 50 γρ. γιαούρτι
  • 15 γρ. αμμωνία σκόνη
  • 1 κιλό αλεύρι

Εκτέλεση

Χτυπάμε καλά σε ένα μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Παράλληλα τοποθετούμε τα αυγά, το ξύσμα, το μέλι, το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια μέσα σε μια μπασίνα, ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και τα προσθέτουμε όλα στο μίξερ. Τοποθετούμε το γάλα, το γιαούρτι και την αμμωνία σε ένα ποτήρι, τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η αμμωνία και τα προσθέτουμε στο μίξερ. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, ανακατεύοντας απαλά με το χέρι. Όταν ενσωματωθεί, σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Στρώνουμε λαμαρίνες με λαδόχαρτο ψησίματος. Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα αραδιάζουμε στη σειρά στη λαμαρίνα. Τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά. Τα βγάζουμε από το ταψί και, όταν κρυώσουν, τα τοποθετούμε σε αεροστεγές κουτί.