Μπαβαρουάζ με πραλίνα φουντουκιού

Πάλλευκο και γιορτινό γλυκό, πασπαλισμένο με τη μαγεία της χιονάτης ζάχαρης άχνης, κάνει την ατμόσφαιρα ορεκτικά μεθυστική!!

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Μαγείρεμα: 10 λεπτά

Αναμονή: 3 ώρες στο ψυγείο

Υλικά για 8 άτομα:

  • 6 αυγά χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 250 γραμμ. κρέμα γάλακτος & λίγη βανίλια χτυπημένη σαν σαντιγή
  • 100 γραμμ. ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι μπράντυ
  • 5 φύλλα ζελατίνη ( 20 γραμμ. )
  • 150 γραμμ. φουντούκια αλασμένα

Για το γαρνίρισμα:

  • 100 γραμμ. φουντούκια καβουρντισμένα χοντροκομμένα
  • 1 ½  φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης σε μπολ με κρύο νερό για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στύβουμε ελαφρώς και τα τοποθετούμε σε μπολ με 1 φλιτζάνι του καφέ καυτό νερό.  Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά.

Τοποθετούμε σε μπέν μαρί τους κρόκους αυγών ελαφρώς ανακατεμένους με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνεχώς ώσπου να γίνει ένα μείγμα αφράτο και ανοιχτόχρωμο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, προσθέτοντας  σταδιακά το μπράντι. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε τη λιωμένη ζελατίνη, τα τριμμένα φουντούκια και τη σαντιγί. Ανακατεύουμε απαλά.

Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε προσεκτικά στο μείγμα φουντουκιού.

Αδειάζουμε την μπαβαρουάζ  σε ατομικά ποτήρια του μαρτίνι και πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα φουντούκια πασπαλισμένα με άχνη.

Αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες μέχρι να παγώσει και σερβίρουμε.

TIPS:

Μπορούμε να βάλουμε τα χοντροκομμένα φουντούκια του γαρνιρίσματος σε τηγάνι μαζί με 2-3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και να τα αφήσουμε να καραμελώσουν. Στη συνέχεια, θα τα τοποθετήσουμε σε λαδόκολλα και όταν κρυώσουν, θα τα σπάσουμε σε γουδί.

  • Προσοχή! Δεν βάζουμε ποτέ τους καραμελωμένους ξηρούς καρπόυς στο ψυγείο γιατί η ψύξη λιώνει τη ζάχαρη.