Κουραμπίεδες

Υλικά

  • 500 gr. βούτυρο πρόβειο ή γάλακτος
  • 350 gr. αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 800 gr. αλεύρι μαλακό (περίπου)
  • 110 gr. ζάχαρη άχνη
  • 50 ml. κονιάκ
  • 50 ml. αλισίβα προαιρετικά
  • 1 ολόκληρο αυγό
  • 2 κρόκους αυγών
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 2 κάψουλες βανίλιας
  •  Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Η ζύμη

    Καβουρδίζουμε το αμύγδαλο,στον φούρνο στους 160°C για 5 λεπτά, στον αέρα.

    Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, τις βανίλιες και τα 110 gr. άχνη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν πολύ καλά!

  2. Προσθέτουμε το αμύγδαλο.

    Προσθέτουμε τα αυγά και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι.

    Προσθέτουμε την σόδα στο κονιάκ ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με την αλυσίβα, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα λεμονιού.

  3. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μία αφράτη βουτυράτη ζύμη που θα ξεκολλάει από τα χέρια μας!
  4. Πώς θα πλάσουμε τους τέλειους κουραμπιέδες: Πλάθουμε κουραμπιέδες σε στρογγυλό σχήμα ή με κουπ πάτ κόβουμε τον κουραμπιέ στο σχήμα που θέλουμε ανοίγοντας ένα φύλλο πάχους 1-1,5 εκατοστό.
  5. Για τους κουραμπιέδες η ζύμη θα πρέπει να έχει βάρος:

    Μικρά κουραμπιεδάκια-μπουκίτσες 6 gr.

    Μεσαίου μεγέθους 10 gr.

    Μεγάλους μεγέθους 18 gr.

  6. Tο ψήσιμο

    Τους τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί και τους ψήνουμε για 35′ λεπτά στους 170°C τους μεγάλους και μέτριους και 25 λεπτά τους μικρούς!

  7. Πώς θα τους πασπαλίσετε με άχνη

    Μόλις βγάλουμε τους κουραμπιέδες τους ακουμπάμε σε σχάρα για 6-7 λεπτά.

    Κατόπιν σε ένα ταψί στρώνουμε ένα παχύ στρώμα κοσκινισμένης άχνης.

    Βάζουμε τους κουραμπιέδες σε αραιή σειρά και πασπαλίζουμε άχνη με μία σήτα.

    Αφήνουμε έτσι τους κουραμπιέδες μέχρι να βγουν οι επόμενοι.

    Τέλος σε ένα μπολ βάζουμε άχνη τους βουτάμε πάλι,τους τινάζουμε και τους τοποθετούμε σε μία πιατέλα!

Καλή επιτυχία!
Πηγή: funkycook.gr